Bosanski | English
dana
sati
minuta
sekundi
Arhiva vijesti

Lafat Komerc godišnje proizvede 15.000 kotlova na pelet

 

12.06.2019 09:07
Slika
 
Lafat Komerc iz Kalesije predstavio je na ovogodišnjem sajmu ENERGA nadaleko poznate kotlove i kamine na pelet koji su, kako kažu, energetski efikasni i ekološki prihvatljivi.

U izjavi za eKapiju Ado Hadžiavdić, komercijalista u Lafat Komercu, navodi da svojom ponudom žele ukazati koja su to dobra rješenja za grijanje domaćinstava i industrijskih postrojenja, kako bi se donekle riješio problem zagađenja vazduha koji dolazi od grijanja na loša goriva.

- Svi građani koji su nas posjetili mogli su se uvjeriti da na domaćem tržištu mogu naći kvalitetne kotlove i kamine na pelet koji su u rangu sa evropskom ponudom. Lafat Komerc ispunjava sve evropske standarde, jer se to od nas i zahtjeva zbog izvoza u Evropu i svijet.

Ova kalesijska kompanija, koja zapošljava oko 350 ljudi, godišnje proizvede 15.000 jedinica, i kako kaže Hadžiavdić, po tome su na prvoj poziciji među domaćom konkurencijim. Kako im je BiH malo tržište za sve ono što plasiraju, izvoze van granica zemlje - države bivše Jugoslavije, zatim u Italiju, Španiju, Portugal, Rusiju... Kad se sve uzme u obzir, kaže da su lideri u BiH.

- Od početka proizvodnje do danas Lafat Komerc bilježi veliki rast u odnosu na konkurenciju, kako prema količini proizvedenog, tako i kada je riječ o tehnologijama i napredovanju u proizvodnji. Posljednji smo krenuli, ali u ovom trenuku prednjačimo i u tehnologiji i u broju jedinica koje možemo proizvesti. 

One kotlove koje prodaji u BiH istog su kvaliteta kao i oni koji idu u izvoz, i tu kaže, nema kompromisa. Svi njihovi kotlovi i kamini imaju CE oznaku. Distributere imaju širom BiH.

- Cijene kamina i kotlova variraju, zavisno od modela. Za neki najpopularniji model treba izdvojiti oko 3.000 KM. Time smo se prilagodili tržištu BiH, kako bi se prosječni građanin mogao preorjentisati na grijanje na pelet u odnosu na druge vrste grijanja. Osim proizvoda za domaćinstva, radimo kotlove i za industrijska prostrojenja, jer su naši kotlovi snage od 8 kilovata do 500 kilovoata - kaže naš sagovornik.

Sopstvena proizvodnja peleta

Posljednje ulaganje u Lafat Komercu je bilo pokretanje vlastite proizvodnje peleta, tako da su zaokružili kompletnu priču u vezi sa opremom za grijanje. 

- Kapacitet proizvodnje peleta je 6.000 tona godišnje. Pokrivamo potrebe isključivo preko naših maloprodaja, jer još ne radimo veleprodaju, što ne znači da nećemo u nekom budućem periodu. Lafat Komerc želi pratiti svjetske trendove u ovoj oblasti. Nema stagniranja i želimo biti u korak sa konkurencijom ili ispred njih - zaključio je Hadžiavdić. 
0 0